Cu ce se curăță tapițeria auto din stofă?
Tapițeria auto textilă (din stofă) este preferată de marea majoritate a conducătorilor auto, datorită prețului mai mic de achiziție, dar și gamei mult mai variate de culori și modele. Însă, spre deosebire de tapițeria auto din piele, petele și mirosurile neplăcute se impregnează mult mai ușor în acest tip de material și pot persista un timp îndelungat. Important este ca atunci când apare o pată să acționezi cât mai repede posibil. Cu cât o pată este mai recentă, cu atât are mai multe șanse de a fi eliminată cu ușurință. Astfel, interiorul mașinii va arăta și va mirosi mai bine. Iată cu ce se curăță tapițeria auto din stofă!
Soluții de curățat tapițeria textilă auto
- Bicarbonatul de sodiu este unul dintre ingredientele ieftine, aflate la îndemână și care fac minuni. Amestecă un sfert de cană de bicarbonat de sodiu cu o cană de apă călduță și aplică soluția astfel obținută pe pată, cu mișcări circulare, cu ajutorul unei periuțe de dinți. Dacă pata este mai încăpățânată, poți lăsa amestecul să acționeze timp de 30 de minute, pentru a fi mai eficient. Șterge apoi cu o lavetă curată din microfibră, pentru a lăsa suprafața cât mai uscată.
- Oțetul reprezintă un alt ingredient popular pentru îndepărtarea petelor din tapițeria auto. Prepară un amestec din un sfert de cană cu oțet, câteva picături de detergent de vase și apă caldă și aplică-l pe pată cu ajutorul unei perii, iar apoi clătește cu puțină apă caldă și usucă cu ajutorul unei cârpe curate. Nu exagera cu folosirea apei, tapițeria nu ar trebui să fie îmbibată! După ce ai șters bine excesul, lasă ușile și geamurile deschise, pentru a grăbi procesul de uscare.
- Detergent de rufe. Dacă nu ai la îndemână un detergent profesional pentru tapițerie auto, poți amesteca puțin detergent de rufe pudră sau lichid cu apă caldă pentru a aplica pe pată. Șterge apoi pata cu o cârpă absorbantă îmbibată în apă rece și încă o dată cu o cârpă uscată.
Acestea sunt soluții pentru acționarea rapidă asupra petelor, însă tapițeria auto textilă ar trebui curățată periodic și ideal ar fi să cunoști bine fibrele și textura materialelor și să folosești aparatură și substanțe dedicate pentru fiecare tip de material în parte. Aspiră săptămânal scaunele și bancheta de praf și alte urme de murdărie, iar de câteva ori pe an, în funcție de cât de mult folosești mașina, fă o curățare profesională a tapițeriei. Astfel, tapițeria va fi curățată corect și în profunzime și vei evita răspândirea bacteriilor și acarienilor care produc alergii.
În final, câteva sfaturi pentru a reduce probabilitatea apariției petelor și pentru a ușura curățarea lor:
- Atunci când iei băuturi în interiorul mașinii, folosește pahare cu capac, ai grijă ca acesta să fie fixat bine și pune-le în suportul special de pahare.
- Ține la îndemână un prosop curat și absorbant, pentru a absorbi excesul de substanță imediat ce a apărut pata.
- Folosește huse de protecție pentru scaune. Ele te vor ajuta să nu te ocupi foarte des de curățărea scaunelor auto acasă.