0723.61.58.98 Luni-Vineri: 9:00-19:00

Program:


» Luni-Vineri: 09:00-19:00

Telefon:


» 0723.61.58.98
Service specializat in curatare profesionala tapiterie auto! Detailing auto la domiciliu, in Bucuresti!
Curatare tapiterie auto la domiciliu
Contacteaza-ne pe Whatsapp!
Întrebări frecvente

Mucegai în mașină - cum să îl elimini, pas cu pas

Mucegaiul care apare în spațiile în care trăim ne afectează sănătatea, iar inhalarea sa duce la apariția unor alergii și probleme respiratorii, afectând în special copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Mucegai în mașină

Speciile de mucegai negru sunt cele mai periculoase pentru sănătate, iar printre simptomele provocate de acestea se numără:

 • dureri de cap
 • oboseală cronică
 • reacții alergice (tuse, strănut, iritații ale gâtului și ochilor, secreții nazale etc.)
 • dificultăți de respirație
 • memorie slabă
 • dureri abdominale

Mucegaiul care apare în mașina pe care o conducem nu constituie o excepție, de aceea ar trebui să acționăm rapid, încă de la primele semne de apariție. În plus, pe lângă problemele de sănătate, mucegaiul îți poate distruge și interiorul mașinii.

De ce apare mucegaiul?

Mucegaiul este o ciupercă care se dezvoltă în medii umede, calde și întunecate și se răspândește rapid. Apariția sa poate fi favorizată de o mulțime de factori.

Cauze care pot duce la apariția mucegaiului:

 • ai lăsat geamurile mașinii deschise în timp ce ploua
 • ai vărsat lichide în interiorul mașinii
 • ai lăsat resturi de mâncare în interiorul mașinii
 • ai lăsat haine, prosoape sau cârpe umede în mașină
 • ai lăsat mașina într-un spațiu întunecat și cu umezeală crescută
 • nu acorzi suficientă atenție curățării și detailingului auto interior

Este de ajuns un grad relativ scăzut de umiditate pentru ca mucegaiul să își facă apariția și să se dezvolte rapid.

De unde știi dacă ai mucegai în mașină?

Mucegaiul se poate recunoaște de obicei după culoare și după textura sa specifică, însă câteodată el nu este nici la vedere și nici ușor de localizat. Fiind o ciupercă, mucegaiul se poate dezvolta cu rapiditate pe tot felul de suprafețe – de la scaune și banchete la bord, covorașe, podea, portbagaj și chiar în plafonul auto.

Scaune mucegăite

Cel mai clar indicator al prezenței sale este mirosul caracteristic. Dacă ai mucegai în mașină, sigur îl vei putea recunoaște după miros.

Cum să elimini mucegaiul din interiorul mașinii, pas cu pas

Dacă situația nu este foarte gravă, poți îndepărta chiar tu mucegaiul din interiorul mașinii, iar una dintre cele mai eficiente, ieftine, dar și prietenoase metode pentru mediu este curățarea mucegaiului cu oțet.

Pentru aceasta vei avea nevoie de:

 • o mască de protecție
 • perie
 • aspirator de mașină
 • o sticlă cu pulverizator
 • oțet alb
 • apă
 • o cârpă curată

Iată ce trebuie să faci pentru a elimina mucegaiul:

 1. Dacă ai posibilitatea, lasă mașina direct în lumina soarelui, cu ușile și ferestrele larg deschise, cel puțin 30 de minute. Acest lucru va ajuta la uscare, aerisire și la eliminarea mirosului.

 2. Pune-ți masca, pentru a te proteja de sporii de mucegai care se mai pot afla încă în aer. Ar fi bine să porți și mânuși de protecție. Curăță bine interiorul mașinii și aruncă la gunoi resturile de mâncare și eventualele cârpe pe care le-ai uitat acolo. Mucegaiul se poate dezvolta foarte ușor pe acestea. Scoate afară și covorașele auto, spală-le și usucă-le bine.

 3. Identifică locurile în care s-a format mucegai. Acesta poate apărea sub forma unor pete rotunde (dar nu numai), de culoare albă, neagră, verde, gri sau maro. Verifică cu atenție toate spațiile din mașină, în special suprafețele poroase. Uită-te pe scaune, între scaune și sub scaune, în spatele acestora, pe banchetă, plafon și podea. Nu neglija nici bordul, spațiile de depozitare, centurile de siguranță sau portbagajul. Dacă observi pete mari de mucegai, curăță-le cu o perie, cu grijă să nu împrăștii sporii în aer.

 4. Aspiră foarte bine mașina. Astfel vei îndepărta sporii de mucegai care se pot găsi în interior. Aspiră peste tot, inclusiv sub scaune și între perne. Ideal ar fi să folosești un aparat cu putere mare de aspirare.

 5. Pune în sticla cu pulverizator 8 părți de oțet și 2 părți de apă și amestecă bine. Oțetul este un acid puternic, care distruge mucegaiul. Este recomandat să folosești un recipient nou, ca să fii sigur că nu împrăștii în mașină posibilele reziduuri rămase în sticlă de la utilizările anterioare. Dacă mucegaiul a afectat grav suprafețele, poți încerca să folosești oțetul nediluat cu apă.

 6. Pulverizează amestecul pe tapițerie, uși, plafon, bord și celelalte suprafețe și lasă să acționeze 15-30 de minute. Pentru a fi sigur că nu strici tapițeria auto, testează mai întâi amestecul pe o zonă mai ascunsă.

 7. Șterge suprafețele cu cârpa curată, iar pentru tapițerie folosește o perie.

 8. Lasă interiorul să se usuce la soare, cu ușile și ferestrele deschise, pentru a evita acumularea umezelii.

Deși folosirea oțetului este considerată una dintre cele mai eficiente metode de eliminare a mucegaiului, principalul său dezavantaj este mirosul nu tocmai plăcut, care este posibil să persiste mai mult timp. Poți încerca să îl înlături cu ajutorul bicarbonatului de sodiu sau cu odorizant auto.

Alte metode de eliminare a mucegaiului folosesc borax (un fungicid natural), soluție de apă și sare neiodată sau detergent auto.

Curățarea cu succes a mucegaiului din mașină depinde de măsura în care aceasta a fost afectată, dar și de tipul de tapițerie. În unele cazuri, poți folosi doar un detergent special și apă călduță, în altele este eficientă folosirea oțetului, iar în cazurile mai grave este recomandat să apelezi la o firmă specializată care oferă servicii de detailing auto.

Cum previi apariția mucegaiului in automobil?

Chiar dacă ai eliminat mucegaiul, este foarte important să te asiguri că el nu își va mai face apariția din nou. Pentru aceasta, ține cont de sfaturile de mai jos.

 1. Cauza primară care declanșează apariția mucegaiului este umezeala, deci este estențial să faci tot posibilul astfel încât să o ții departe de interiorul mașinii tale. Dacă nu îți ții mașina în garaj, este indicat să o acoperi cât mai des cu o prelată rezistentă la apă.

 2. Atunci când nu folosești mașina, fii sigur că ai închis bine atât geamurile, cât și ușile. Acest lucru nu va ajuta doar la prevenirea apariției sau dezvoltării mucegaiului, cât și la evitarea pătrunderii prafului în interiorul mașinii.

 3. Nu mânca și nu bea atunci când te afli în interiorul autoturismului. Petele accidentale apărute pe tapițerie ca urmare a acestui obicei sunt o cauză comună pentru apariția mucegaiului.

 4. Dacă ai vărsat ceva în mașină, curăță imediat.

 5. Folosește regulat un spray dezinfectant pentru interiorul mașinii. Astfel, vei preveni apariția mucegaiului.

 6. Mucegaiul se poate dezvolta și în sistemul de ventilație auto, de unde se poate cu ușurință răspândi în interiorul mașinii. Ai grijă de curățenia sistemului de ventilație!

 7. Asigură-te că nu ai zone prin care poate intra apa pe lângă parbriz, geamuri sau uși. Dacă ele există, du mașina la un service auto, care să facă reparațiile necesare.

 8. Curăță în mod regulat și complet interiorul mașinii și păstrează-l uscat! Este cea mai bună metodă pentru a te asigura că mucegaiul va sta departe de autoturismul tău.

Alte articole care te-ar putea interesa

contact firma detailing tapiterie Ai nevoie de ajutor? 0723.61.58.98

Curatare tapiterie:

Comanda detailing si curatare tapiterie

Completeaza datele mai jos si te contactam pentru programare:

Serviciu dorit:
Data prestarii serviciului:

Datele tale de contact:

Detailing interior complet

Servicii profesionale
de curatare tapiterie auto
si detailing interior complet
100% garantate de furnizor

Tapiterie Auto Bucuresti

0723.61.58.98


Facebook: detailing tapiterie
Instagram: tapiterie auto
YouTube: video detailing